Úkol pro spolehlivého kata : deset podivuhodných kriminálních příběhů - Cílek, Roman, 1937- (Původní česká detektivka, 2009)
Deset příběhů ze současnosti, které popisují souboj se zločinem. Příběhy jsou spojeny postavami poněkud svérázné čtveřice kamarádů. Známý český spisovatel a publicista vybral deset kriminálních případů, které jsou typické pro dnešní dobu - jde zejména o zločinecké mafie, vydírání, vraždy na objednávku a podobné záležitosti. Ti, kteří s nimi v tomto vyprávění přijdou do styku - na straně spravedlnosti jsou: advokát, dále bývalý policejní důstojník a nyní soukromý detektiv, psycholožka a vrchní komisař z kriminálky. Každý z nich podle svého profesního zaměření se podílí na vyřešení některého z popsaných případů.