Rukopis nalezený v Akkonu - Coelho, Paulo, 1947- (Argo, 2013)
V předvečer útoku křižáků na Jeruzalém svolává řecký učenec zvaný Kopt obyvatele města. Nehodlá jim dávat rady jak se bránit proti nepříteli, nechce vychvalovat jen jedno náboženství ani položit základy náboženství novému. Podělí se s nimi o to nejlepší, co v životě vyslechl a čemu ho naučila vlastní zkušenost. Přítomní se ptají, kdo je jejich skutečným nepřítelem, a kladou Koptovi otázky týkající se smyslu boje, krizí a změn, strachu, krásy i milostného vzplanutí a chtějí také vědět, jak najdou svou vlastní cestu.Ještě po tisíci letech si odpovědi řeckého filozofa uchovávají svou platnost. Jejich význam je dnes možná větší než kdykoliv předtím.