Nezlomný : přežití, odhodlání, vykoupení - Hillenbrand, Laura (Beletrie, 2015)
Louis Zamperiniho uchvátilo běhání. Roku 1936 to dotáhl až na olympiádu v Berlíně. Zdálo se, že Louise čeká hvězdná kariéra vrcholového sportovce, jeho plány však překazila válka. Jako bombometčík absolvoval mnoho úspěšných letů, než se jednoho dne roku 1943 jeho letoun zřítil do Tichého oceánu. Z deseti členů osádky se zachránili jen tři a přes 40 dnů bojovali o přežití v malém člunu uprostřed nekonečné vodní plochy. Louis dokázal překonat kruté strádání, hlad a žízeň, věčné útoky žraloků i ostřelování z nepřátelského bombardéru. Když konečně spatřili pevninu, padli do zajetí Japonců. Dva roky prožil v japonských zajateckých táborech, trýzněn hladem, otrockou prací i nelidskými dozorci. Přežil i zajetí, ale z války se vrátil zraněný na těle i na duchu. Muka válečných vzpomínek a nenávisti byla tak strašlivá, že svůj vztek začal utápět v alkoholu. Přece jen se však dokázal vzchopit a najít cestu k odpuštění.