Krtník - Ščerbová, Tereza, 1982- (Host, 2016)
Krtníci se nerodí, ale objevují. Neumírají, ale mizí. Krtník žije v horách, kde zpívá liškám a vodopádu a povídá si s kameny. Žije tady a teď, nic mu neschází. Než potká Medvěda z města, který mu svými barvitými historkami o velkém světě zamotá hlavu. Vozí mu knížky, povídají si spolu a spřátelí se. A pak si Medvěd klidně zmizí! Krtníkovi poprvé v životě něco chybí. A tehdy do hor přichází Zaškvara - prapodivná, ošklivá bytost se dvěma tlamami. Naslibuje smutnému Krtníkovi, že ho vezme do města za Medvědem. Když bude něco zajímavého umět. Pořádně. Nejlépe ze všech! Ve snaze stát se někým jiným (aby ho Medvěd měl rád), dělá Krtník všechno, co si Zaškvara zamane, a postupně ztrácí sám sebe... Autorská kniha výtvarnice Terezy Ščerbové je filozofická pohádka pro dospívající, které jednou čeká svět dospělých, i pro dospělé, kteří si chtějí nebo potřebují vzpomenout.