Labutí zámek - Cronin, Archibald Joseph, 1896-1981 (Svět, 1994)
Příběh mladého ctižádostivého lékaře, který se věnuje výzkumům v oblasti preventivního očkování. Při neúspěšném pokusu mu tři pacienti zemřou a on ze zoufalství začne pít.