Kronika života a vlády Karla IV. , krále českého a císaře římského - Kožík, František, 1909-1997 (Československý spisovatel, 1981)
Románová freska, jež na pozadí evropské politiky a osudů naší vlasti ve 14. století přibližuje postavu nejslavnějšího panovníka od nástinu jeho dětství a mládí na pařížském dvoře přes návrat do vlasti, sbližování se zemí a národem, zvelebování země a zejména Prahy, stabilizaci poměrů v říši až k pojmenování Otec vlasti, vysloveném nad jeho hrobem.