Bereme, co je - Nosková, Věra, 1947- (Abonent ND, 2005)
Autorka v románu podává sugestivní generační výpověď, která je i vyjímečně přesnou analýzou komunistického režimu.Hrdinka příběhu dospívá v šedesátých letech na maloměstě a jako většina mladých lidí touží po lásce, svobodě a uplatnění.Rodina, v níž vyrůstá, i neprodyšný krunýř místní partajní vrchnosti jí ovšem dají velmi brzy jasně najevo, že není na ní, aby o sobě rozhodovala - že od toho jsou tady jiní...